Hemstädning och tvätt 

Från och med 1 januari 2021 går det att göra RUT- och ROT-avdrag för några nya tjänster. En av dem är tvätt, där även strykning och klädvård ingår. Det går att lämna bort din tvätt till en professionell tvättfirma så att de tar hand om den till dig, men ett smidigare alternativ kan vara att få hjälp med tvätten av samma städfirma som tar hand om din hemstädning. 

 

Tvätt och städning på samma gång 

Väljer du en städfirma som erbjuder både hemstädning och tvätt kan du få hjälp med allt samtidigt. Dessutom behöver du inte transportera tvätten fram och tillbaka till en tvättfirmas lokaler, eller finnas tillgänglig för dem när de kan hämta och lämna tvätten. När samma firma tar hand om allt kan du få ett förmånligt abonnemang och komma hem till ett städat och rent hem – där tvätten är fixad, struken och redan inne i garderoberna. På det sättet slipper du mycket av vardagens tråkiga sysslor. 

 

Erbjuder alla städfirmor klädvård? 

Det är inte alla städfirmor med hemstädning som erbjuder hjälp med tvätt och annan klädvård. Betydligt fler har börjat göra det sen reglerna för RUT-avdraget ändrades, och det är väl sannolikt att fler och fler hakar på den trenden. För att veta om en städfirma även erbjuder tvätt-tjänster får du kolla på deras hemsida eller kontakta dem. 

 

Hur fungerar RUT-avdraget? 

RUT-avdraget är ett skatteavdrag för privatpersoner. Det innebär att städning ska ske i ditt eget hem och även för tvätt är det privatpersoner som kan göra RUT-avdrag. Om du till exempel har ett företag där anställda har arbetskläder kan du inte göra RUT-avdrag för kostnaden när du lämnar dem till tvätt. RUT-avdraget görs på arbetskostnaden, om det finns kostnader till exempel för städmaterial eller transport betalar du hela priset för det. Avdraget kan vara på upp till 50 000 kronor per person och år, och det dras redan på fakturan, så det är pengar du inte behöver betala och ligga ute med. När du ska deklarera finns uppgifterna redan inlämnade, så allt du behöver göra är att kontrollera att de stämmer. 

 

Andra tjänster 

I RUT-avdraget ingår alltså städning, tvätt, strykning och annan klädvård (till exempel att laga kläder). Men även andra tjänster ingår i avdraget, som snöskottning och trädgårdsarbete. Även IT-tjänster, flyttjänster och reparation av vitvaror ingår, liksom barnpassning och att ta hand om vuxna personer (i behov av omsorg). Det är inte vanligt att städfirmor erbjuder alla dessa tjänster, men är du intresserad av hjälp med fler saker kan du alltid kolla upp vad som ingår i deras utbud. Ibland finns det samarbeten som gör att du kan välja till exempel snöskottning som ett tillägg till din städning, även om det inte är städfirman själv som utför skottningen.